Geschreven door Mark Vrolijk (van in de buurt Westland) in opdracht van ING Zakelijk.

Hoe zorg je ervoor dat je klanten supertevreden zijn? En hoe houd je je medewerkers blij, als je die hebt? Als je ondernemer bent, stel je jezelf waarschijnlijk elke dag die vragen. Gelukkig sta je daar niet alleen voor, dankzij communicatieadviseur Natascha de Swart (28).

Met haar marketingadviesbureau White Lion helpt ze bedrijven bij het volledig uitdenken van de strategie, opzetten van een marketingafdeling, maken en uitvoeren van de jaarplanning tot aan het coachen van marketing- en communicatiemedewerkers.

Vrijheid

De Naaldwijkse startte haar bedrijf in 2019. Daarvoor werkte ze in loondienst, maar ondernemerschap past veel beter bij haar. “Het is altijd mijn droom geweest om zelf een bedrijf te leiden en om locatieonafhankelijk te werken. Dat geeft een groot gevoel van vrijheid.”

Twee trajecten

Natascha biedt twee trajecten aan. “De eerste (welcome to the jungle) duurt vijf weken en is vooral bedoeld voor startende ondernemers. Bijvoorbeeld als je een supergaaf idee hebt, maar niet weet hoe je aan je eerste klanten komt. Het tweede traject (loyal lions) is vooral bedoeld voor bedrijven met medewerkers. Hoe maak je die ambassadeurs van jouw bedrijf?”

In een kennismakingsgesprek sparren we daarover. Wie is je doelgroep en wat heeft die nodig? Voor welk probleem is jouw product of dienst een oplossing? Loyale klanten en medewerkers krijg je namelijk als je inzicht hebt in je doelgroep, een scherpe focus hebt én een beresterke strategie.”

“Beide trajecten leveren een strategisch marketing- en communicatieplan op. Daarna krijgt de opdrachtgever toegang tot een persoonlijke planningstool om de doelen uit dat plan te behalen. Het gaat dus ook om de uitvoering.”

Minimaal een 8

Loyaliteit en klanttevredenheid zijn ook voor haarzelf erg belangrijk. “Ik ga altijd minimaal voor een 8. Daarom is dat kennismakingsgesprek ook zo belangrijk. Ik kijk kritisch naar wat ik voor een ondernemer kan betekenen. Ik neem niet klakkeloos alle opdrachten aan.”

Ondernemersspirit

Natascha is ook nog mede-eigenaar van een ander bedrijf: VAMOS Support. “Samen met mkb-ondernemers formuleren we hun bedrijfsstrategie en helpen we ook bij de uitvoering hiervan. Daarmee ondersteunen we bedrijven op alle niveaus, van financiën tot marketing.”

Of deze combinatie niet te druk is? “Zeker niet! Ik krijg juist enorm veel energie van het ondernemerschap en wil hier nog heel lang mee doorgaan.”

ING als zakenpartner

Natascha heeft passie voor haar zaak en is blij dat ook achter de schermen alles goed geregeld is. Ze maakt voor al haar bankzaken gebruik van ING. “Over loyaliteit gesproken: ik zit al mijn hele leven bij ING en zou niet snel overstappen naar een andere bank. Ik gebruik het zowel privé als zakelijk. Ik vind de app heel fijn, want daarin heb je al je financiën bij elkaar. Je kunt eenvoudig spaarpotjes maken, bijvoorbeeld voor je btw of investeringen. Handig voor iedere ondernemer.”